Schaakclub    D elfzijl   A ppingedam   C ombinatie

 

 

ScepU - DAC 1
Nosbo klasse 1A, ronde 7, woensdag 10 mei 2017

DAC eindigt in de middenmoot.

Woensdag 10 mei vond de laatste competitiewedstrijd van de Nosbo plaats. DAC speelde in en tegen Usquert. Er was nog een kleine theoretische kans op degradatie maar in Usquert kregen we te horen dat Bedum zijn laatste wedstrijd had verloren. Voor beide teams stond niets meer op het spel, er kon vrijuit gespeeld worden. Usquert heeft als thuishaven een grote villa. Een villa zo groot dat verdwalen niet ondenkbaar is. Een villa die door het dorp voor meerdere doeleinden wordt gebruikt. Het gevolg is dan ook dat de villa vol ligt met allerlei goederen en lijkt op een pakhuis langs een Amsterdamse gracht. De sfeer is altijd goed in Usquert. Vriendelijke mensen, ontspannen sfeer, lage prijzen. Kortom, we zijn in Usquert. In één zaal spelenwas niet mogelijk, we werden verdeeld over drie kamers maar een kniesoor die daar op let.
Thijmen Bourgonjen had vooruit gespeeld en gewonnen. Een behoorlijke steun in de rug. Nog vroeg in de avond kwam Bagavac melden dat hij remise had gespeeld. Remise tegen Kimm, een gelijkwaardige tegenstander. Maas speelde tegen de Kroonprinses. Gerbrich sloeg de aanval van Maas af en misschien in een iets slechtere stelling accepteerde zij het remisevoorstel van Maas. Thijmen leidde ons nog steeds.
Even later kwam Kloosterman vertellen dat hij het talent Noordebos met een nederlaag naar huis had gestuurd. Noordebos, een jonge speler, ontwikkelt zich radendsnel maar kwam in dit duel toch tekort. Even later had ook Vos zijn partij gewonnen. Zijn tegenstander Vijge wist zich niet te herstellen van een openingsfout en de partij werd gemakkelijk uitgeschoven.
Een kwartier later berustte Steenhuizen in remise. In een ietwat betere stelling werd hij verrast door de mooiste zet van de avond, een dameoffer. Erndsick, zijn tegenstander wist nu een blokkade op te werpen waar door Steenhuizen onmogelijk heen kon breken. Dit betekende wel 4,5 punt voor DAC, de wedstrijd was gewonnen.
Nog twee partijen. Verhoog en Tesic speelden nog. Beide spelers die normaal gesproken hun partijen spelen met de snelheid van mach 3 voorover gebogen over hun bord. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. De nog immer niet rokende Verhoog stond gewonnen tegen Jan Pilon. Jan speelt dit jaar een zeer slechte Nosbocompetitie en ook deze partij waren er geen kansen. Nog lang doorspelend moest hij uiteindelijk berusten in een nederlaag.
Tessic, weer een wilde partij spelend, moest uiteindelijk berusten in een nederlaag. Toch is het altijd een plezier te kijken hoe hij zijn tegenstander te lijf gaat.
Een 5,5=2,5 overwinning. Een plaats in de middenmoot. Een plaats waar we met dit team ook thuis horen.

Wiert Vos

 

 

DAC 1- Bedum
Nosbo klasse 1A, ronde 6, maandag 27 maart 2017

BELANGRIJKE WINST DAC 1!

Maandag 27 maart speelde het eerste team tegen Bedum. Voor beide teams stond er veel op het spel. Degradatiezorgen. Nog altijd is niet duidelijk hoeveel teams zullen degraderen. Dit is afhankelijk van het aantal nosboteams dat uit de KNSB competitie degradeert. Bij geen degradatie hoeft slechts 1 team uit de eerste klasse (1a en 1b) te degraderen. Bij 1 degradatie uit de KNSB moeten twee Nosbo teams een stap terug zetten. Op dit moment staan de teams in de KNSB competitie er redelijk goed voor maar alle gevaar is nog niet geweken. Het toeval wil dat de onderste vier teams elkaar in de laatste ronde treffen. Dit betekent in ieder geval dat DAC niet als laatste zal eindigen.

Bert Steenhuizen had zijn partij een week eerder gespeeld. Bakker was zijn tegenstander. Beide spelers wilden niet verliezen en dan is remise een normaal resultaat.

Verhoog liep weer snel rond. Dit keer had hij de vredespijp niet  voor zijn tegenstander meegebracht en wist hij zijn tegenstander snel te overmeesteren. Toch was onze medicijnman niet als eerste klaar. Wiert Vos was in een eerder stadium remise overeen gekomen met Hofstra. Hofstra, normaal gesproken één van de hogere bordspelers had dit keer aan bord 6 plaats genomen. Gezien zijn resultaten in deze competitie is dit ook wel voor te stellen. Volgend jaar beter. Henk Kloosterman, Thijmen Bourgonjen en Bert van Till speelden remise. Vooral de remise van Thijmen was een goed resultaat. Hij speelde tegen de sterke Theo Smit. Te zien is aan Thijmen dat hij steeds makkelijker op de been blijft tegen sterke tegenstanders.

Dan nog twee partijen. Aan het tweede bord Aleks Tesic.  Aleks is de laatste goed in vorm maar zijn tegenstander Kuipers is een tegenstander van formaat. Tesic trok, ondanks felle tegenstand, dan ook aan het kortste eind. De tussenstand was nu 3,5-3,5. Spannend. Ties Molenhuis moest het beslissende punt halen. In de opening was er loperwinst voor Ties en misschien niet op de snelste manier maar wel erg solide werd dit uitgebouwd tot een winststelling. Het volle punt voor Ties en twee pinten , ik bedoel punten voor DAC, en bijna zeker lijfsbehoud in de eerste klasse.

Uitslag:

  DAC 1616 Bedum 1652
1. Henk Kloosterman 1861 Menno van 't Veld 1840 ½ ½
2. Alex Tesic 1475 Marcel Kuipers 1878 0 1
3. Thijmen Bourgonjen 1507 Theo Smit 1705 ½ ½
4. Bert Steenhuizen 1754 Gerard Bakker 1622 ½ ½
5. Arie Verhoog 1795 Sjaak Schuit 1632 1 0
6. Wiert Vos 1556 Luc Hofstra 1755 ½ ½
7. Ties Molenhuis 1484 Jaap v.d. Ploeg 1478 1 0
8. Bert van Till 1497 Menno Peterson 1307 ½ ½

 

Wiert Vos

 

 

 

 


 

 

Sissa 4 - DAC 1
Nosbo klasse 1A, ronde 5, vrijdag 10 maart 2017

SISSA WINT VERDIEND VAN DAC

Vrijdag 10 maart moest het team van DAC aantreden tegen Sissa. Sissa is kampioenskandidaat nr 1 en de verwachtingen waren dan ook niet erg positief.

Bert Steenhuizen had een week eerder gespeeld, een remisevariant gemist en toen verloren van Sipkema. We begonnen dus met een punt achterstand.
Aan het eind van de avond stonden wij ook met lege handen, een terechte nederlaag. De uitslag 6,5-1,5.
Henk Kloosterman – Shermann 0,5 – 0,5
Arie Verhoog – Jonker 0-1
Ties Molenhuis – de Jongh 0-1
Bert Steenhuizen – Sipkema 0-1
Wiert Vos – Pouw 0-1
Alex Tesic – Wellink 0-1
Thijmen Bourgonjen – Kramer 1-0
Leunis Maas – Torenbosch 0-1

Nog een paar opvallende zaken. Henk speelde een knappe remise . Zijn tegenstander heeft een rating van boven de 2000. Thijmen behaalde zijn eerste overwinning. Het lijkt erop dat hij zich nu al in het studentenleven thuis voelt. Alex speelde tot ieders verbazing nog als laatste en dat voor een snelheidspecialist. Hij vocht voor wat het waard was maar moest uiteindelijk toch opgeven. Henk, toch al in goeden doen wees direct na de wedstrijd op een remisevariant. Een hele mooie variant  waarbij de koning van Tesic  de koning van zijn tegenstander gevangen houdt. Arie Verhoog moest in een redelijk vroeg stadium zijn pijp aan Maarten geven. Vandaag zou er inderdaad niet meer gerookt worden.
Door de nederlagen zijn we afgedaald naar de onderste regionen en wordt het nu tijd punten  te verzamelen. De eerste gelegenheid is 27 maart dan komt Bedum op bezoek.

Wiert Vos

 

 


 

 

DAC 1- Roden
Nosbo klasse 1A, ronde 4, maandag 30 januari 2017

TERECHTE NEDERLAAG DAC!

Tegenstander Roden, een homogene groep qua leeftijd en sterkte, net gedegradeerd uit de promotieklasse. Een moeilijke tegenstander.

Bert Steenhuizen speelde een week eerder. Na wisselende kansen werd tot remise besloten. Over de partij was toch wel een verschil van mening. Laten we maar zeggen dat remise een terechte uitslag was.

Het team uit Roden was keurig op tijd. Opvallend is de trouw van de leden. Meerdere spelers speelden dertig jaar geleden ook al voor hun club. Krasse knarren zouden van Kooten en de Bie zeggen. Roden was favoriet, één invaller, Romeinders was afwezig. DAC telde drie invallers, de broers Bourgonjen en Bagavac waren wegens ziekte verhinderd.

Dan de wedstrijd. Kloosterman bood in een volkomen gelijkwaardige stelling remise aan. Zijn tegenstander Battjes ging hiermee akkoord. En dan Arie Verhoog, weer snel klaar maar nu met een verliespartij. Uit onbetrouwbare bron gehoord dat bij thuiskomst toch stiekem een sigaret is gerookt. Kuiper, de tijger van Termunten , kwam melden dat er was gewonnen. Waarschijnlijk met enig geluk, maar ook gelukkige punten tellen. Molenhuis, Vos en van Till verloren hun partijen. Waarschijnlijk ook drie terechte nederlagen. Nog één partij. De partij van Paul Klein, zoals altijd zwoegend aan het bord. Paul bood remise aan in een misschien gewonnen stelling maar dit tegen een tegenstander met bijna driehonderd ratingpunten meer. Weer een knappe prestatie van Paul.

Een 5.5-2.5 nederlaag tegen Roden. Ook een terechte nederlaag. De volgende ronde spelen we tegen Sissa, ook kampioenskandidaat. Daarna nog tegen Bedum en Scep U. Hier moeten we nog punten halen maar daar heb ik ook het volle vertrouwen in.

Wiert Vos

Uitslag DAC1 - Roden: 2½ - 5½

 

 


 

 

Leek - DAC viertal
Nosbo klasse 4M, ronde 4, vrijdag 3 februari 2017

Leek te sterk voor DAC

Vrijdag 3 februari 2017 half zeven stapte het viertal van DAC in de auto van Piet Schellingerhout om op weg te gaan naar Leek. Een uur later stapte het viertal de boerderij binnen alwaar de vierde ronde van de viertallen competitie gespeeld moest worden. Een gezellige grote ruimte waarin de jeugd bezig was hun partijen af te ronden en plaats te maken voor de senioren.

Bord vier werd bemand door Elle de Vries met als tegenspeler Radovan Jakovljevic. Zij speelden het vierpaardenspel, maar omdat Elle één van zijn paarden niet in beweging kreeg moest hij uiteindelijk als eerste het onderspit delven.

Aan de andere kant op bord 1 speelde Jan Groothof  tegen Enrique Arriola.  Jan opende met c4 waarop zijn tegenstander de D-pion in gang zette. Eerst met twee zetten vooruit, daarna met een zet en uiteindelijk belandde de zwarte pion op rij 3, waardoor Jans witte loper op e2 in het nauw kwam en sneuvelde. Bij de veertiende zet wist zwart via een paardruil listig Jans dame in te pikken en zo kon Jan na nog tien een tiental zetten zien verlies tegemoet zien.

Piet Schellingerhout tegen Jan Arie Stokhorst op bord twee kreeg een dame gambiet voorgeschoteld, wat hij niet aannam. Dat leverde hem uiteindelijk geen winst op. Inmiddels 3 – 0.

De hoop om nog een puntje binnen te halen was op Frans Boot gevestigd die tegen Teije Smedinga speelde. Frans mocht op bord 3 spelen, omdat hij met wit betere partijen levert dan met zwart en dat leek ook het geval. Met nog 6 minuten op beide klokken dacht iedereen dat dat puntje wel binnen zou komen. De aanval van zwarts dame op Frans zijn koning op rij 1 had hij wel voorzien, maar niet verwacht dat die gespeeld zou worden. Toen dat toch gebeurde schoof Frans te snel zijn toren daartussen in plaats van de dames af te ruilen. Geen redden meer aan.

Een volledige nederlaag.
13 Maart speelt DACs viertal tegen Staunton 2 wiens gemiddelde rating niet veel hoger is dan die van DAC, maar tot nu toe wel alle partijen gewonnen heeft. Degraderen kan, maar we hopen er nog wel een puntje bij te halen.

Uitslag Leek - DACV: 4 - 0

Frans Boot

 

 

 


 

 

 

Van der Linde - DAC 1
Nosbo klasse 1A, ronde 3, vrijdag 16 december 2016

DAC VOLGT LUCAS NIET!

Vrijdag 16 december moest DAC voor de derde ronde afreizen naar Winschoten om daar tegenstander van der Linde te ontmoeten. Om toch een beter beeld van onze tegenstander te krijgen maar eens rondgeneusd op de site van van der Linde. Wat direct opviel was een leuk verslag over de simultaan gegeven door Lucas va de Foreest. De 15 jarige broer van Nederlands kampioen Jorden. In Winschoten liet ook Lucas zijn niet geringe talent zien en maakte gehakt van de Winschoter club. Aha zo moet het dus. Na afloop werd Lucas keurig naar de trein gebracht , ja het jong mag nog niet eens brommer rijden.

Henk Kloosterman en Bert Steenhuizen speelden hun partij eerder. Henk verloor, Bert won na een spannende partij. Alles was dus nog mogelijk. Ruben Bourgonjen, wegen ziekte en Slavko Bagavac, wegens werkzaamheden waren afwezig en waren door Paul Klein en Aleks Tesic vervangen. Van de Linde beschikte aan bord 2 nog over een sterke speler,Ardin Bosboom . Aleks als onverschrokken Balkankrijger werd zijn tegenstander. Zoals altijd trok Aleks met grote moed ten strijde  maar moest het toch afleggen. Hierna verloor Thijmen Bourgonjen zijn partij. Jammer maar hij begint steeds sterker te spelen en zoals ze in Zuid Afrika zeggen:Älles sal reg kom”.

We stonden nu wel met 3-1 achter. Gelukkig zorgde Ties tegen Peters voor een half punt. Volgens mij een partij waar het evenwicht niet werd verbroken en Ties duidelijk liet blijken niet te willen verliezen. Daarna een bescheiden mededeling van Paul: “Ik heb gewonnen”’. Paul had zich terug geknokt vanuit een moeilijke stelling. Hoe weet ik niet , in een later stadium heeft hij zijn tegenstander Oord overtroefd. Ach ja die Krewerders.

Nog twee partijen. Verhoog tegen Kletter. Een kleine verrassing. Verhoog speelt nog. Weinig van de partij gezien maar Verhoog zwoegde om het hele punt binnen te halen. Dit lukte dus net niet. Maar hopen dat onze Arie hierdoor niet weer begint te roken.

Wiert Vos moest winnen om een 4-4 stand te bereiken.  Op de 30e zet in een gelijkwaardige stelling  een fout. Tegenstander Koppenaal  profiteerde optimaal en drong met zijn koning  de zwarte linies binnen en ondanks hevig gespartel moest Wiert tegen 12.30 zich bij de nederlaag neerleggen.

Een 5-3 nederlaag. Een goede wedstrijd en dan schiet het beeld van een vijftien jarige puber door m’n hoofd. Bijna rennend langs de borden en in zijn eentje een hele schaakvereniging  opgerold. Brederoo zei het vroeger al: “Het kan verkeeren”.

Wiert Vos

 

 


 

 

 

 

Sissa 6 - DAC 2
Nosbo klasse 2A, ronde 3, vrijdag 9 december 2016

Weer winst voor DAC 2

Na in ronde 1 thuis met 4-2 te hebben afgerekend met Lewenborg 3 liet DAC 2 afgelopen vrijdag weer 2 punten op haar conto bijschrijven. In Groningen versloeg het team van Paul de Sissa-babes, waarvan eerder in de bekercompetitie nog was verloren, met 3½-2½. Helemaal gerust waren we niet, mede door het verlies van ons bekerteam, op een goed resultaat. Gezien de ratings van het geheel uit dames bestaande zesde team van JSV Sissa zouden we het aan de staartborden moeten doen. De topborden waren bij Sissa, op papier, net iets sterker en de borden 3 en 4 redelijk gelijkwaardig.

Aan Jan en Jos dus de zware taak om ons de winst te bezorgen. Dat lukte goeddeels. Jan kwam al vroeg een stuk voor en kon na ruim 2 uur spelen het eerste volle punt laten bijschrijven.
Even daarvoor had Ben al voor het eerste halfje gezorgd. Bij nader inzien “had ik misschien moeten doorspelen” zei hij later, “ik stond toch wel iets beter”. Maar achteraf kijk je een aap in de kont. En dat is geen fraai gezicht. Hoe dan ook, de voorsprong was er en die hebben we niet meer weggegeven. Jos, goed op dreef, wist net niet te winnen maar consolideerde met een remise wel onze voorsprong.

Mijn tegenstandster besloot op de 27e zet haar koning terug te trekken op de achterste rij, omdat ze het alternatief, het vrije veld inlopen, terecht niet erg aanlokkelijk vond. Het was nog even nauwkeurig rekenen, maar de combinatie klopte en op de 30e zet ging ze mat.
Met nog twee partijen gaande was één punt in ieder geval binnen.

Paul aan bord één acterend, omdat Ben een lichte voorkeur voor de zwarte stukken heeft, redde het net niet. Het laatste halfje moest dus van Alex komen. Met één pionnetje meer en lopers van gelijke kleur probeerde hij nog lange tijd te winnen. “Verliezen kon ik niet meer, dus kon altijd proberen.” was zijn commentaar achteraf, maar het lukte hem niet. Remise derhalve. Daarmee was voor ons de winst binnen en doen we met 4 uit twee heel aardig mee in 2A.

Leunis Maas

 

 


 

 

 

DAC - Haren & Oostermoer 2
Nosbo klasse 1A, ronde 2, maandag 21 november 2016

EERSTE WINST DAC !!!

Maandag 21 november speelde DAC zijn tweede competitiewedstrijd. Tegenstander was Haren/Oostermoer. Een gelijkwaardige tegenstander. Voor DAC was het toch wel belangrijk te winnen, aangezien de eerste wedstrijd tegen Lewenborg was verloren. Het team bestond uit dezelfde spelers met weer super sub Paul Klein als invaller voor de nog steeds zieke Ruben Bourgonjen.

Als eerste beëindigde, zoals bijna altijd, Arie Verhoog zijn partij. Zijn tegenstander Remco Kiers  probeerde Arie in een val te laten lopen maar werd zelf de sigaar door Arie Verhoog die zelf al vier jaar niet meer rookt. Even later meldde Henk Kloosterman dat zijn partij tegen Bart Romijn in remise was geëindigd. Het was ook Henk niet gelukt Bart, de remiseschuiver van het noordelijk halfrond , te verslaan. Even later meldde Wiert Vos een winstpunt. Zijn tegenstander Harry de Groot moest op de vijftiende zet zijn dame geven. Hij speelde nog even door maar de uitslag was duidelijk.

Vervolgens kwam de beer uit de Balkan Slavko Bagavac, spelend tegen de sterke een remise melden . De sterke Hans de Graaf was zijn tegenstander, dus een goede prestatie van onze Slavko, spelend aan bord 2. Onze benjamin Thijmen speelde tegen de ervaren John Meirink. Ondanks goed tegenspel moest Thijmen toch de eer aan zijn tegenstander laten. Paul Klein heeft waarschijnlijk de winst gemist. Uiteindelijk belandde hij in een toreneindspel met een pion meer maar het was net niet te winnen.

Nog twee partijen, Bert Steenhuizen-Majid Hashemy  en Ties Molenhuis- Joris Spanjer. Bert won. In een bijna klinisch aandoende partij zette hij zijn tegenstander aan de kant. Vier en halve  hadden we, de wedstrijd was gewonnen. De enigszins zieke en wat minder in vorm zijnde Ties Molenhuis probeerde nog een beter resultaat neer te zetten. De mogelijkheden waren er. Maar na vele uren spelen één moment van onoplettendheid en Ties kon opgeven.
De eindstand dus 4.5-3.5 voor DAC.

Wiert Vos

 

 


 

 

Paardensprong 2 - DAC viertal
Nosbo klasse 4M, ronde 1, vrijdag 11 november 2016

Strijd om de langste partij

Op tijd vertrok het viertalteam van DAC richting de Hunze, een vrij nieuwe wijk in Groningen. De competitiewedstrijden bij de Paardensprong beginnen om half acht en worden gehouden in de Hunzeborgh, het buurtcentrum van de wijk de Hunze. Evenals de wijk is ook de Paardensprong een vrij jonge schaakclub, die op dit moment het tienjarig jubileum viert. In het jubileumboek kwamen we de beide Bourgonjes tegen die voorheen lid waren van de Paardensprong. Alvorens te beginnen werden we getrakteerd op koffie met cake.

Piet Schellingerhout op tafel 1 deed de openingszetten van het damesgambiet. Zijn tegenstander Jan Baptist weigerde dit en toverde met drie zetten het Konings-Indisch op het bord. Dit werd stevig vechten voor Piet, die na 32 zetten moest opgeven.
Iets eerder eindigde op bord 2 de partij van Elle de Vries, die geconfronteerd werd met Ruy Lopez, gespeeld door Ruben van Vliet. Hij speelde de kortste partij en moest zich als eerste gewonnen geven.

De strijd om de langste partij ging nu verder tussen Harrie en Frans.
Harrie opende Siciliaans, rokeerde evenals de tegenpartij vrij snel en had op een gegeven moment met drie dames te maken, twee op het bord en een achter het bord, Eline Hoexum. De omgekeerde toren werd echter direct door een rechtop staande toren van het bord geveegd, waarna de strijd op het bord zet voor zet verder ging, totdat Eline alleen nog maar haar koning op het bord had staan. Zij speelde door, was uit op een remise en wist daarmee Harrie 112 zetten lang aan het bord te kluisteren. Dit was de langste partij, maar daarbij had Harrie niet op Frans gerekend.
Frans had zich op het damegambiet voorbereid en opende keurig met d4. Ronald van Nimwegen ging met enige tegenzin daarin mee met d5. Na 2.c4 zag hij af van het gambiet en ging door met het spel zo lang mogelijk symmetrisch voort te zetten. Het eerste stuk, de pion op d5, werd pas geslagen toen de eerste twee partijen al geëindigd waren. Na stevig doorvechten viel Frans zijn loper op c4, waarmee de penning van pion op f7 opgeheven werd. De tegenstander kreeg daardoor vrij spel en wist het witte arsenaal aan stukken behendig uit te dunnen.
Na twee uur en dertig minuten moest Frans zich gewonnen geven. Hiermee vestigde hij deze avond het record van de langste partij, zij het niet in zetten, maar wel in tijd.

 

 

 


 

 

DAC - Sissa 6
Nosbo bekercompetitie, ronde 1, maandag 7 november 2016

DAC verliest meteen in de eerste ronde van bekerwedstrijd

Afgelopen maandag moest het DAC viertal aantreden in de eerste ronde van de bekerwedstrijd van de NOSBO. Siasa 6 . Het vrouwenteam van Sissa uit Groningen was in eerste instantie niet zo optimistisch over hun kansen, maar toen bleek dat DAC totaal verzwakt en met invallers moest spelen gingen ze er voor. Alex Tesic speelde aan het 1e bord tegen Annemarie Avezaat. Normaal speelt Alex in een zeer snel tempo en zeer aanvallend. Maar tot onze verwondering speelde hij rustig, maar ook enigszins terughoudend. Hij liet het initiatief over aan zijn vrouwelijke tegenstander met als gevolg dat hij binnen de kortste keren zich gewonnen moest geven. Aan bord twee was Wiert Vos niet opgewassen tegen Sophie Welling. Zij speelde een voor haar zeer bekende openingsvariant waar Wiert geen raad mee wist en daardoor ook voortijdig op moest geven. Ties Molenhuis zette met wit aan bord drie een gecompliceerde aanval op tegen Famke Ferwerda. Famke wist zich knap te verdedigen in een zinderende partij, maar ging aan het eind toch in de fout. Aan bord vier verslikte Leunis Maas zich in de partij tegen Maria Burgsma. Leunis kwam een stuk achter te staan en kon als laatste opgeven. Volgend seizoen weer nieuwe kansen, maar dan moet DAC wel met een sterker team komen.

DAC   - SISSA 6       1-3

Alex Tesic      1508  -  Annemarie Avezaat  1644    0-1
Wiert Vos       1510  -  Sophie Welling     1747    0-1
Ties Molenhuis  1479  -  Famke Ferwerda     1421    1-0
Leunis Maas     1429  -  Maria Burgsma      1089    0-1

 


 

 

Lewenborg 2 - DAC
Nosbo klasse 1A, ronde 1, dinsdag 25 oktober 2016

DAC BEGINT MET NEDERLAAG.

Dinsdag was het eindelijk zo ver. Het nieuwe schaakseizoen is begonnen. DAC had als eerste tegenstander Lewenborg 2. Een tegenstander waar normaal gesproken toch van gewonnen moest worden, maar bij Lewenborg is toch iets veranderd. Lewenborg is sterker geworden. De sterkste spelers van Ten Boer zijn naar deze club verhuisd en ook enkele spelers uit Groningen die de fusieperikelen beu waren trokken naar Lewenborg.

We waren compleet. Nou ja Ruben Bourgonje was ziek maar in Paul Klein hebben we een goede en sterke vervanger. Kortom het zou een avond kunnen worden die ons succes bood. Het zou toch iets anders lopen.

Bord 5, hier speelde Arie Verhoog.  Je hoorde wat gebrom, een zetje links, een zetje rechts. Boem een klassiek loperoffer op h7. Tussendoor even een sigaret roken en even later stond tegenstander Drolinga mat. Voor de zoveelste keer was Arie op tijd thuis.

Even later was ook de partij van Ties Molenhuis beëindigd, maar nu was Ties het slachtoffer. Hij had toch ook pech. Zijn tegenstander van de Raad heeft een rating van boven de 1900 en dat was Ties te machtig. Toch vreemd dat een speler met een dergelijke rating aan het zevende bord van Lewenborg 2 speelt.

Even later kon ook Thijmen opgeven. Even de andere kant opkijken en Thijmen kreeg te maken met een weglopertje. Het lopertje kwam niet weer terug en dan wordt het moeilijk.

Henk Kloosterman en Slavko Bagavac speelden aan bord 1 en 2. Zo op het oog solide stellingen  maar niet veel later waren de partijen geëindigd in remise.  We stonden nog steeds achter en de  stelling van Paul Klein was moeilijk tot zeer moeilijk. Waarschijnlijk verloren. Dat klopte en ondanks fel verweer moest Paul zijn nederlaag toegeven.

Er speelden nog twee partijen. De partij van Bert Steenhuizen tegen Pol  en de partij van Wiert Vos tegen Hoogenboom. Beide partijen moesten worden gewonnen. Beide spelers stonden ook niet slecht. Waarschijnlijk heeft Bert ergens de winst gemist en moest hij zich schikken in remise. Wiert Vos stond de hele partij wat beter maar werd op het laatst door zijn tegenstander geholpen die toeliet dat een klein pionnetje promoveerde tot een grote dame.

Een kleine nederlaag maar gelukkig nog vele ronden de tijd dit te herstellen.

Wiert Vos
26-10-2016

Uitslag Lewenborg 2 - DAC1 4½ - 3½